Piața europeană a băuturilor spirtoase este una matură, ce cuprinde producători puternici, preocupați de păstrarea tradițiilor și a gustului rafinat ale băuturilor pe care le produc.
Oriunde călătorești în Europa, “spiritul” locului te va întâmpina cu băuturi locale. Fie că alegi să deguști una dintre băuturile spirtoase de indicație geografică chiar la producători sau te bucuri de un pahar savurat la restaurant, într-un bar ori acasă, vei descoperi spiritul unor tradiții vechi de secole.
Industria producerii de băuturi spirtoase în Europa susține peste 1,2 milioane de persoane angajate, direct sau indirect. Acest procent reprezintă 0,5% din populația angajată în Uniunea Europeană. Cele mai importante efecte economice ale producției de băuturi spirtoase în Europa (în termeni ai procentului de angajați și de colectare a TVA-ului) se reflectă în consum, în special în domeniul HORECA.
Mai mult, chiar și sectorul turismului are de câștigat prin revitalizarea comunităților locale, în special a celor rurale. Turiști din toată lumea vizitează statele europene, distileriile și micii producători pentru a descoperi secretele producerii de băuturi spirtoase tradiționale.
Activitatea producătorilor de băuturi spirtoase din Europa contribuie cu aproximativ 37 miliarde de euro la bugetele anuale ale statelor, pe când calitatea superioară a produselor europene se reflectă la nivelul exporturilor către toate colțurile lumii. 60% din cantitatea exporturilor membrilor Spirits Europe merge către piețe din Asia, iar cele mai căutate băuturi spirtoase sunt cele pe bază de struguri, ce reprezintă 43% din totalul exporturilor companiilor membre. Nu în ultimul rând, țările europene exportă între ele. 11% din cantitatea exportată de membrii Spirits Europe merge către țări din UE.
Guvernele europene colectează anual aproximativ 47 miliarde de euro din taxe ale activităților generate de producerea de băuturi spirtoase și din colectarea de accize și TVA. Cu toate că pandemia de coronavirus și-a lăsat amprenta asupra industriei, cifrele industriei nu pot fi subestimate, aducându-și o contribuție esențială la bugetul UE.
Cu toate acestea, crizele economice suprapuse își fac simțite efectele negative multiple, interconectate asupra industriei producătoare de băuturi spirtoase. Nu doar că au redus cererea din partea consumatorilor, în tandem cu creșterea inflației, dar ministerele de finanțe se uită către acest sector pentru a impune noi taxe asupra produselor noastre. Spirits Europe susține taxarea corectă și conștientizează nevoia acestor măsuri, însă creșterile pe care le-am observat în perioada recentă nu pot fi considerate corecte. Nivelul accizelor a crescut cu până la 60% în ultimii ani, cu efecte disproporționate asupra micilor producători ale căror piețe sunt mai degrabă locale decât internaționale.
De aceea, Spirits Europe susține următoarele mesaje:
- Accizele aplicate băuturilor alcoolice trebuie să fie corecte și echitabile.
- Implementarea excesivă a unor taxe afectează veniturile, oportunitățile de creștere și ratele șomajului, generând efecte asupra consumatorilor.
- Statele Membre ar trebui să reducă stimulentele care ar putea permite creșterea pieței nefiscalizate.
- Este puțin probabil ca problemele legate de consumul excesiv de alcool să fie rezolvate prin creșterea prețului per unitate măsurabilă.