Băuturile spirtoase sunt acele băuturi alcoolice cu o concentrație alcoolică de minimum 15% vol.
La nivel mondial, băuturile spirtoase se regăsesc sub o paletă largă de gusturi și forme, având o tradiție impresionantă. De la locuitorii insulelor Caraibe, care au inceput să fabrice romul din trestia de zahăr, la micile distilerii înființate în Europa secolului XIV, industria băuturilor spirtoase s-a dezvoltat ca o parte intrinsecă a societății.
În Europa, băuturile spirtoase sunt clasificate în 46 de categorii bine definite: de la cunoscutele băuturi precum ginul, lichiorul, romul, vodca sau whisky-ul, la băuturi spirtoase tradiționale, specific europene, precum tăriile din fructe, cidrul, pastisul, sambuca etc.
Cum se produc
Toate băuturile spirtoase trec prin cel puțin două proceduri pentru a fi create: distilare și fermentare.
Fermentația este procesul prin care alcoolul este creat, iar distilarea este procesul prin care alcoolul este separat și îndepărtat. Pentru ca fermentarea să apară, două elemente sunt necesare: o materie primă sub formă lichidă, care să conțină zahăr și drojdie. Produsele rezultate din această reacție sunt alcoolul și dioxidul de carbon (CO2).
Formula pentru fermentare
Distilarea este procesul prin care un lichid format din două sau mai multe părți se separă în părți mai mici prin adăugarea și eliminarea căldurii din amestec. Băuturile spirtoase distilate sunt produse din materii prime agricole, cum ar fi strugurii, trestia de zahăr, melasa, cartofii, cerealele, etc.
În general, pentru a crea băuturi spirtoase pe bază de cereale, procesul de producție este următorul: