Sondaj: Peste o treime dintre părinții de adolescenți spun că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool, iar 25% consideră acceptabil consumul ocazional la minori
BUCUREŞTI, 14 decembrie 2023 – Peste o treime dintre părinții de adolescenți declară că nu impun reguli copiilor lor privind consumul de alcool, în timp ce pentru 57% dintre aceștia consumul de alcool nu este cel mai mare risc pentru dezvoltarea normală a copiilor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat la solicitarea asociației Spirits România care și-a propus să analizeze opiniile și cunoștințele părinților de adolescenți și modul în care aceștia se raportează la problema consumului de alcool în rândul minorilor.
Un sfert dintre părinții de adolescenți au apreciat ca fiind acceptabil consumul ocazional de alcool de către copiii lor, dar fără a face abuz, în timp ce doar 37% au spus că le interzic complet acestora consumul de alcool. Potrivit medicilor, însă, consumul de alcool la minori trebuie evitat în totalitate.
Aproape o treime dintre părinți (30%) au declarat că și în trecut consumul de alcool în rândul minorilor a fost o problemă însă mai puțin discutată în spațiul public, iar aproximativ 64% cred că familia în general ar trebui să fie mai implicată în contracararea acestui fenomen, reflectând astfel convingerea că responsabilitatea principală în această problemă revine familiei. Totodată, marea majoritate a părinților (94%) spun că au avut discuții cu copiii în care le-au prezentat efectele negative ale consumului de alcool.
Ce și cât știu părinții despre obiceiurile de consum ale copiilor lor?
Interesant, doar 18% dintre părinți declară că sunt conștienți că adolescenții lor minori consumă alcool, majoritatea precizând că au aflat acest lucru direct de la propriii copii (83.62%). Prin contrast, potrivit studiului YRBSS 2022, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool cel puțin 1-2 zile în ultimele 30 de zile[1]. Majoritatea părinților (65.53%) cred, însă, că minorii lor au început să consume alcool abia după vârsta de 17 ani și indică drept motive ale consumului socializarea (36.99%) și influența prietenilor (33.90%).
Întrebați care ar fi prima măsură pe care ar lua-o dacă ar avea un copil minor care consumă alcool constant și în cantități mari, 58% dintre părinți au spus că mai întâi ar purta o discuție serioasă cu acesta, în timp ce 27% au spus că în primul rând ar încerca să îl ferească pe adolescent de anturajul nociv. Doar 2% au spus că ar informa dirigintele sau școala despre această situație, în timp ce 7% au menționat că ar apela cu prioritate la medicul de familie.
“Concluziile care se desprind din acest studiu arată că problema consumului de alcool la adolescenți este mai degrabă un subiect tabu pentru părinți, care ezită să ceară ajutor din partea școlii sau al specialiștilor, pentru a primi soluții eficiente și adaptate nivelului de gravitate. Consumul de alcool în rândul adolescenților nu este numai o problemă individuală sau de familie, ci este o chestiune socială și de sănătate publică iar consecințele pot fi de lungă durată. În același timp, consumul de alcool în rândul minorilor poate avea drept cauză și lipsa de informare, prevenție și educație. De aceea, este necesară recunoașterea acestei probleme, asumarea și abordarea ei în cadrul unor campanii extinse și programe care să reunească elevii, părinții, profesorii și societatea civilă”, a declarat Violeta Carmen Tapai, psiholog specializat în probleme de educație.
Ce simt părinții că le lipsește pentru a gestiona mai implicat problema consumului de alcool la adolescenți?
Aproximativ 20% dintre respondenți au spus că ar avea nevoie de mai mult timp, resurse și sprijin pentru a se implica în problema combaterii consumului de alcool la copiii lor. Rugați să detalieze, 29,7% dintre părinți au spus că și-ar dori să aibă o persoană sau o rețea de suport de la care să poată afla ce trebuie făcut, 26% spun că ar vrea să vadă mai multe campanii publice pe această temă, iar 15% și-ar dori să aiba mai multe materiale informative. În mod interesant, deși 1 din 3 respondenți consideră că educația este cel mai util instrument pentru a preveni consumul de alcool în rândul minorilor, iar 21,5 % ar dori să vadă o formă de implicare din partea statului, doar 5% dintre părinți consideră că este necesară o implicare mai serioasă din partea profesorilor în ceea ce privește prevenirea și combaterea acestui fenomen.
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie 2023 la solicitarea asociației Spirits România în cadrul campaniei de conștientizare “Ești super ok fără să bei! Adolescență fără alcool” și a analizat opiniile a 600 de părinți de adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani neîmpliniți).
“Ne bucurăm că am reușit să continuăm și în acest an seria de campanii educaționale prin care atragem atenția asupra efectelor nocive ale consumului de alcool în rândul minorilor. În calitate de actori economici implicați pe termen lung, simțim că avem o responsabilitate față de comunitate și ne dorim să fim prezenți cu resursele și expertiza pe care le avem. Susținem toate inițiativele publice menite să prevină și să combată consumul de alcool în rândul minorilor și ne dorim să fim parte din discuția publică pe acest subiect”, a declarat Florin Rădulescu, președintele asociației Spirits România.
Campania are ca obiectiv prevenirea și combaterea consumului de alcool în rândul minorilor și marchează o nouă ediție a programului de informare și educare „Suntem Mulți” demarat în 2015 de Spirits România, asociația reprezentativă a producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România. Campania s-a desfășurat în perioada mai-noiembrie 2023 cu sprijinul Ministerului Educației și în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, Consiliul Național al Elevilor și Kaufland România.
Pentru mai multe informaţii despre programul Suntem Mulți accesaţi video-ul campaniei și următoarele resurse: site web www.suntem-multi.ro , Facebook www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti/ , Instagram: www.instagram.com/suntem.multi/.
[1] https://insp.gov.ro/2023/06/06/luna-nationala-a-informarii-despre-efectele-consumului-de-alcool/#:~:text=Conform%20studiului%20YRBSS%202022%203,de%20cel%20pu%C8%9Bin%202%20ori